Az Anyatej Megvédi A Koraszülötteket Az Enterocolitistól

Videó: Az Anyatej Megvédi A Koraszülötteket Az Enterocolitistól

Videó: Az Anyatej Megvédi A Koraszülötteket Az Enterocolitistól
Videó: Koraszülöttek táplálása 2024, Március
Az Anyatej Megvédi A Koraszülötteket Az Enterocolitistól
Az Anyatej Megvédi A Koraszülötteket Az Enterocolitistól
Anonim

Koraszülöttek azok, akik legalább 4 héttel a születés várható dátuma előtt születtek. Néha azonban veszélyben vannak, mert nem minden szervük és rendszerük fejleszthető teljesen.

A koraszülötteket emésztőrendszeri betegségek, például nekrotizáló enterocolitis (NEK) kialakulásának veszélye fenyegeti. Kimutatták azt is, hogy a nekrotizáló enterocolitisben szenvedő csecsemők 30–100% -a meghal, és a túlélők súlyos következményekkel járnak. Egyeseknél a bél egy részének eltávolítása vagy intravénás étrend szükséges.

A Los Angeles-i Gyermekkórház tudóscsoportjának elemzése azt mutatja, hogy van mód az újszülöttek védelmére. Az orvosok felfedeztek egy neuregulin 4 (NRG 4) nevű fehérjét, amely az anyatejben található. A szakértők úgy vélik, hogy a természetes táplálkozás létfontosságú a koraszülöttek számára, megvédve őket a bélbetegségektől.

Enterocolitis
Enterocolitis

A kutatók egereket vizsgáltak, egyesek tejjel táplálták a neuregulin 4 fehérjét, mások pedig NRG 4 tartalmú tejet. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak, akiknek nincs értékes összetevőjük, enterocolitis-szerű állapot alakult ki. A kísérlet kimutatta, hogy az NRG 4 specifikusan kötődik az újszülöttek belében lévő receptorok egy meghatározott csoportjához, blokkolva az ott lévő gyulladásos folyamatokat.

Az emberi nekrotikus enterocolitist a bélsejtek elvesztése jellemzi, más néven Panet-sejtek, ami a belek súlyos gyulladásához és a bél nyálkahártyájának elpusztulásához vezet. Ezek a sejtek a sejtek nyálkahártyáján helyezkednek el, így megvédik a mikrobiális károsodásoktól.

Szükség van rájuk a bélbélés állandó megújulásához is. Egereken végzett vizsgálat megmutatja, hogy ez a speciális fehérje, az anyatejben található neuregulin 4 (NRG 4) hogyan akadályozza meg a létfontosságú Panet-sejtek pusztulását.

A NEK-re utaló tünetek gyakran a születést követő első hetekben jelennek meg. Vannak súlyos hasi fájdalmak, véres széklet, hányás, a hasfal belső oldalának (peritoneum) gyulladása és mások.

Ajánlott: