Térdfájdalom - Okai és Kezelése

Videó: Térdfájdalom - Okai és Kezelése

Videó: Térdfájdalom - Okai és Kezelése
Videó: Dr. Kiss Edit reumatológus: a térdfájdalmak oka, kezelése 2024, Március
Térdfájdalom - Okai és Kezelése
Térdfájdalom - Okai és Kezelése
Anonim

A térdfájdalom gyakori probléma, amely a térdízületet (combcsont, sípcsont, fibula), térdeket (patella) vagy a térd szalagjait és porcait (meniscus) képző csontszerkezetben fordulhat elő. Ezt a fajta betegséget súlyosbíthatja testmozgás, az ízületet körülvevő izmok és mozgásuk, vagy más problémák, például lábsérülések.

A térdfájdalom minden korosztályt érinthet, és az otthoni gyógymódok segíthetnek enyhítésében, amennyiben ez nem egy súlyosabb betegség eredménye.

A térdfájdalom helye az októl függően változhat. Ha fertőzés vagy gyulladásos folyamat eredményeként jelentkezik, akkor általában az egész térdet érinti. Duzzadt és fájdalmas lehet tapintással. Másrészt szakadt meniszkusz vagy csonttörés esetén a fájdalom csak egy adott helyen van. A femorális ciszta általában fájdalmat okoz a térd hátsó részén.

Az ízületi fájdalom súlyossága az enyhe és a súlyos és nehéz napi fájdalom között változhat.

A térdfájdalomnak három fő oka van.

Ezek elsősorban akut sérülések, például csonttörés, szalagszakadás vagy meniszkusz szakadás.

A megbetegedések egyik leggyakoribb oka az egészségi állapot, például a különböző típusú ízületi gyulladás vagy fertőzések.

A fájdalom harmadik oka a térdízület krónikus használata. Ez olyan embereknél fordul elő, akiknek a munkája súlyos térdterheléssel jár. Ez feltételeket teremt olyan állapotok és betegségek kialakulásához, mint az osteoarthritis, a patellaris szindrómák, az íngyulladás és a bursitis.

Térdfájdalom - okai és kezelése
Térdfájdalom - okai és kezelése

A térdfájdalom kezelése ugyanolyan változatos, mint az azt kiváltó körülmények. Ez elsősorban a betegség okától függ.

Gyógyszereket lehet felírni egy alapbetegség kezelésére vagy a fájdalom enyhítésére.

Gyakran írnak fel fizioterápiát ezen állapot ellen. A térd körüli izmok megerősítése stabilabbá tette és jobb mechanikai mozgásokat biztosít. Ez segíthet elkerülni a sérüléseket vagy a sérülés további súlyosbodását.

A kábítószer közvetlen térdbe juttatása bizonyos helyzetekben segíthet. A két leggyakoribb injekció a kortikoszteroidok és a kenőolaj. A kortikoszteroid injekciók segíthetnek az ízületi gyulladásban és más térdgyulladásokban.

Általában néhány havonta meg kell ismételni őket. A már a térdízületben lévő folyadékhoz hasonló kenőanyagok segíthetnek a mozgási nehézségek és a fájdalom ellen.

Néha műtétre van szükség a térdfájdalom kezelésére.

Ajánlott: