Bulgária ünnepli A Dohányzásmentes Világnapot

Videó: Bulgária ünnepli A Dohányzásmentes Világnapot

Videó: Bulgária ünnepli A Dohányzásmentes Világnapot
Videó: Pomorie (Pomorje) - Bulgaria (Bulgária) 2024, Március
Bulgária ünnepli A Dohányzásmentes Világnapot
Bulgária ünnepli A Dohányzásmentes Világnapot
Anonim

Május 31-ét az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére szinte minden országban ünneplik A dohányzásmentes világnap. Ismét Bulgária szerepel a kampányban.

Az idei mottó a dohány - fenyegetés a fejlődésre. Az Egészségügyi Világszervezet felhívja a cigaretták egyszerűbb csomagolásban történő értékesítését, minden félrevezető reklám eltávolításával.

Május 20. óta Bulgáriában új törvény lép hatályba, amely előírja, hogy a cigarettacsomagokon található figyelmeztető címkékhez fényképeket kell mellékelni. Az eddig gyártott régi csomagolásokat jövő év májusáig lehet értékesíteni.

2015-ben az Európai Bizottság megújította az Ex-Dohányzók megállíthatatlan kampányát, amely 2011-ben kezdődött azzal a fő céllal, hogy segítse a fiatal dohányosok leszokását.

A dohányzásmentes világnap
A dohányzásmentes világnap

A legfrissebb Eurobarometer felmérések azt mutatják, hogy a cigarettafogyasztás Európában 3 éve csökken. Az eredmények azt mutatják, hogy a 28 év feletti emberek 26% -kal, a 28 év felettiek pedig 25% -kal kevesebb cigarettát vásárolnak.

A tanulmány a dohányzók arányának nagy különbségéről is beszámolt a különböző országokban. Svédországban és Finnországban a dohányzók száma a legalacsonyabb - 11%, illetve 19%, Görögországban és Bulgáriában a legmagasabb - 38%, illetve 35%.

A dohányzásmentes világnapot 1988 óta ünneplik, az idei kezdeményezések mottója a dohánytermékekre kivetett adók emelése.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a dohányfüst világszerte 6 millió embert ölt meg, közülük 600 000 passzív dohányos.

A szociológusok becslése szerint 2030-ra a cigaretta 8 millió embert öl meg, akik nem mondanak le erről a szokásról.

A dohányzás több mint 25 betegséget okoz, amelyek közül sok megelőzhető. A világon minden nap minden tizedik dohányos meghal.

Ajánlott: