Anafilaxiás Sokk

Tartalomjegyzék:

Videó: Anafilaxiás Sokk

Videó: Anafilaxiás Sokk
Videó: Anafilaxiás sokk-mit tehetünk ? 2024, Március
Anafilaxiás Sokk
Anafilaxiás Sokk
Anonim

Anafilaxiás sokk életveszélyes állapot, amelyet a szervezet érintkezik egy olyan anyaggal, amelyre allergiás. Allergiában a test védekezőképessége kezd antitesteket termelni.

A szervezetnek az allergia tárgyával való első érintkezésekor hízósejtek és polinukleáris bazofilek szabadulnak fel a testben, és a folyamatot szenzibilizációnak nevezik. A megjelenő tünetek nem veszélyesek.

A második érintkezés során azonban a szervezet nagyon aktív anyagokat - hisztamint, szerotonint, prosztaglandinokat, leukotriéneket, bradikinineket - bocsát ki, amelyek válságot okoznak az erekben és az idegsejtekben, és a folyamatot ún. anafilaxiás sokk.

A sokk a test életveszélyes állapota, amely megzavarja az agy vérkeringését és oxigénellátását. Ha nem teszik meg a szükséges intézkedéseket, gyorsan eszméletvesztés és halál következik be.

Anafilaxiás sokk okai

Anafilaxia
Anafilaxia

Az allergiát és ezért anafilaxiás sokkot okozó fő tényezők három:

- ételek - a leggyakoribb ételek, amelyek allergiát okoznak, a diófélék, tenger gyümölcsei, tojás, eper, tejtermékek;

- állatok és rovarok - a méhcsípések az első helyen állnak az allergiás reakciók között, melyektől a legtöbb ember szenved. Sok ember allergiás a háziállatokra, például kutyákra és macskákra;

- Gyógyszerek - A gyógyszerek a harmadik fő ok, amely allergiás reakciót és ezért anafilaxiás sokkot okoz. A legtöbb ember allergiás a fájdalomcsillapítókra. Ezeket jódalapú gyógyszerek és antibiotikumok követik;

Az otthoni virágpor és por sok ember számára is allergén.

Az anafilaxiás sokk tünetei

A tünetek anafilaxiás sokk 4 fázisban nyilvánul meg, az utolsó 2 életveszélyes.

- első fázis - ebben a szakaszban a tünetek bőrreakciókként jelentkeznek - a bőr pirosra vált, és ugyanakkor erősen viszketni kezd. Légszomj és súlyos hasi fájdalom is előfordul;

- második fázis - a második szakaszban a vérnyomás csökken és a légzőszervek vastag váladékot válnak ki, és súlyos fájdalom érződik a mellkas területén;

- harmadik fázis - ez a fázis anafilaxiás sokk életveszélyes, mert a szív rossz vérellátása miatt szívizominfarktust okoz. A központi idegrendszer is érintett, ami görcsrohamokat és stroke-ot okozhat;

- negyedik fázis - ebben a szakaszban a vérkeringés és a légzés leáll. A gége duzzanata és a súlyos hörgőgörcs miatt a vérnyomás élesen csökken, és a beteg kómába eshet.

Elsősegély anafilaxiás sokk esetén

Minden perc után, amikor egy személy megkapja anafilaxiás sokk, fontos, hogy megmentse az életét. Az első dolog az, hogy hívjon mentőt, mivel az időben történő orvosi beavatkozás elengedhetetlen.

Diófélék
Diófélék

Az áldozatot 2-3 párnán kell feküdni. Ezután hideg borogatást alkalmaznak a torokra és a mellkasra. A szoros ruházatot meg kell lazítani és az övet, ha van, el kell távolítani.

Az áldozat testét takaróba kell csomagolni, és beszélni kell vele, hogy tudatos legyen az orvosi csapat megérkezéséig.

Az anafilaxiás sokk diagnózisa

A diagnózist a tünetek és az allergiás kórtörténet alapján állapítják meg. Az időben történő diagnózis létfontosságú, mivel az állapot életveszélyes. Az allergia típusát bőr- és vérvizsgálattal határozzák meg.

Anafilaxiás sokk kezelése

Mikor anafilaxiás sokk a betegnek adrenalint kell adni a test allergiás folyamatainak ellensúlyozására. Az adrenalin intramuszkulárisan, szubkután vagy intravénásan adható be injekció formájában, de meghatározott hígítás és pontos adagolás után.

Az adrenalint csak orvosi szakemberek írják fel, és pozitív hatása legfeljebb 20 perc múlva jelentkezik. Az állapot szabályozására szolgáló további eljárások a hörgőtágítók - a légutak tágítására és ellazítására szolgáló szivattyúk, valamint kortikoszteroidok kinevezése a duzzanat csökkentésére.

Ajánlott: