Hogyan Segíti Az étel Glikémiás Indexe A Fogyást

Videó: Hogyan Segíti Az étel Glikémiás Indexe A Fogyást

Videó: Hogyan Segíti Az étel Glikémiás Indexe A Fogyást
Videó: A szénhidrátok hullámvasútján - Okos Doboz 2024, Március
Hogyan Segíti Az étel Glikémiás Indexe A Fogyást
Hogyan Segíti Az étel Glikémiás Indexe A Fogyást
Anonim

Van olyan étrend, amely szerint az elfogyasztott étel glikémiás indexétől függően az étrendet is meghatározzák. Segít csökkenteni a testsúlyt, szabályozni a vércukorszintet, és megvédi Önt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásától.

Szerzői szerint az étrend segít az embernek a fogyásban és egyúttal megvédi a 2-es típusú cukorbetegségtől (nem inzulinfüggő cukorbetegség) és a szívbetegségektől.

Emiatt a diéta célja az úgynevezett jó szénhidrátok fogyasztása, amelyek glikémiás indexe alacsony. A glikémiás index (GI) alatt azt értjük, hogy a szénhidrátbevitel befolyásolja az emberi test vércukorszintjét.

Ennek megfelelően a jók alacsonyabb indexűek. Lassabban szívódnak fel, ezért az ember hosszabb ideig érzi jóllakását. Ugyanakkor a vércukorszint és az anyagcsere is szabályozott.

Teljes kiőrlésű kenyér
Teljes kiőrlésű kenyér

Így jó szénhidrátok, például gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek, alma, sárgarépa fogyasztása elnyomja az étvágyat és elősegíti a kalóriák elvesztését.

Másrészt a rossz szénhidrátok, köztük a fehér kenyér és a burgonya, növelik a vércukorszintet, és ezáltal az étvágyat.

Minden fogyókúrázónak tudnia kell az elfogyasztott ételek glikémiás indexét.

Mindegyik élelmiszer termék a skálára esik, amelynek glikémiás indexe (GI) 1 és 100 között van. A tiszta glükóz 100-as. És ennek alapján az élelmiszerek három csoportját különböztetik meg:

- magas GI-vel, ha 70-nél nagyobb

- mérsékelt GI-vel, amikor 56-69 között van

- alacsony GI-vel 55 év alatt

Fogyás
Fogyás

Itt mindenki kidolgoz egy megfelelő menüt, és eldönti, hogy hány és melyik szénhidrátot fogyassza.

Viták vannak arról, hogy ez a diéta milyen mértékben befolyásolja az ember egészségét és súlyát. Ennek az az oka, hogy a különböző ételek kombinációja, bár alacsony GI-vel rendelkezik, emelheti a vércukorszintet is, ami azt jelenti, hogy nincs egyértelmű szabály.

Reggelire azonban gabonapelyhet, ebédhez teljes kiőrlésű kenyérszendvicset, vacsorához például burgonya helyett salátát kell fogyasztani.

Az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztása elősegíti a fogyást. Az étrend hatékonyságát illetően azonban még mindig ellentmondásos bizonyítékok vannak.

Ajánlott: