Lépciszta

Tartalomjegyzék:

Videó: Lépciszta

Videó: Lépciszta
Videó: Ждать ли дефицита вакцины от Covid-19? 2024, Március
Lépciszta
Lépciszta
Anonim

Lépciszta olyan entitás, amely az azonos nevű testet tartalmazza. A lép, más néven lép, testünk legnagyobb limfoid szerve.

Ebben a keringési és nyirokrendszer kapcsolódik a legszorosabban. A lépet kötőszöveti kapszula borítja, amely rugalmas és kollagén rostokból és egyetlen simaizom sejtekből áll.

Ennek a szervnek három fő funkciója van - limfocitákat termel, monocitákat tárol és lebontja a régi eritrocitákat. Bár a lép felelős a test számos fontos folyamatáért, feladatait más szervek is átvehetik, ami lehetővé teszi az ember számára, hogy lép nélkül jelenjen meg a testében.

A lépciszták típusai

Ami pedig ciszta lép, ezek parazita és nem parazita. Viszont a második nagy csoport három alcsoportra oszlik, ahol a lépcisztákat igaz, hamis és cisztás daganatokként osztályozzák.

Szakértők szerint a valódi ciszták veleszületett állapotnak köszönhetők. Néha csak egy ilyen képződés található a testben, máskor pedig több ilyen. Ezek a ciszták képesek kölcsönhatásba lépni a léptől eltérő policisztás petefészkekkel.

Nem mindig azonos méretűek, mivel méretük néhány milliméter átmérőtől több centiméterig változhat. A képződést belülről endothelium borítja, és egyúttal átlátszó folyékony anyaggal tölti meg.

Hasfájás
Hasfájás

Viszont az úgynevezett hamis cisztákat valamilyen trauma vagy szubkapsuláris hematoma okozza. Belül hámszövet borítja, és a kötőszövet különbözteti meg a környező anyagtól.

Ezek a képződmények tele vannak serózus-véres anyaggal. Méreteik különbözőek lehetnek. Ahogy idővel növekednek. Figyelemre méltó méretet lehet elérni.

A nyirokciszták szintén a hamis ciszták alcsoportjába tartozhatnak. Meglehetősen kiterjedt lehet, és akár az egész lépre is kiterjedhet.

A cisztás daganatok közé tartoznak a lymphangiomák és a hemangiomák. A limfangiómákat a lép nyirokerei alkotják.

Cisztásan kitágult nyirokerekből állnak. E képződmények tartalma színtelen folyékony anyag, amelynek mennyisége meglehetősen szűk.

Viszont a hemangiómák a lép erekből származnak. Különböző típusú dilatált erek gyűjteménye. Kialakulásuk során általában nem figyelnek meg konkrét jeleket.

Az echinococcus ciszta a parazita ciszták csoportjába tartozik. Ez egy hólyag, amely tiszta folyadékot és kutyás galandféreg lárvákat tartalmaz. A beteg beteg kutyákkal való érintkezéskor vagy piszkos gyümölcsök és zöldségek elfogyasztásával fertőződik meg a betegséggel.

Miután a petesejtek az emésztőrendszerbe kerülnek, sikerül elérniük a lépet. Eleinte ez a ciszta kicsi, de ha nem észlelik, akkor drámai módon megnő, és akár egy kis görögdinnye nagyságúra is nőhet.

A lép ciszta okai

A kialakulásának előfeltételei lépciszta eltérő lehet. Mint már kiderült, néhányuk veleszületett állapotok miatt alakul ki.

Másokat azonban érint a folyamatos betegség, az alacsony immunitás, a családtörténet, a stresszes mindennapi élet, a rossz életminőség, az alkohol és a cigaretta fokozott használata.

A lép ciszta tünetei

Bizonyos esetekben, ha jelen vannak lépciszta / főleg kis formációval /, a betegek nem éreznek olyan akut panaszokat, amelyek arra késztethetnék őket, hogy azt gondolják, hogy speciális folyamatok zajlanak a testükben. Máskor azonban, ha nagyobb formációkról van szó, jelek jelennek meg, amelyek mögött a ciszta el van rejtve.

Az aggasztó tünetek közé tartozik a bal lábszár nehézségének érzése. Tapintás és enyhe nyomás esetén a beteg enyhe fájdalmat érezhet. Az is lehetséges, hogy a beteg dagadtnak érezze magát.

A lép ciszta diagnózisa

Helyes diagnózis felállításához lépciszta, kórtörténetnek, fizikális vizsgálatnak, beleértve a tapintást is, és néhány műszeres vizsgálatnak kell lennie.

Az orvos lépi ultrahangot, számítógépes tomográfiát és angiográfiát ír elő. Bizonyos esetekben olyan eljárásokat végeznek, mint a radiográfia és a szerológiai diagnózis.

Borsó
Borsó

A lép cisztájának kezelése

A kezelés lépciszta a ciszta méretétől, természetétől és helyétől függ. Általános esetben a sebészeti beavatkozás segíti a kezelést.

Lehet, hogy a lépet el kell távolítani, mivel fennáll annak a veszélye, hogy a daganat meggyullad és léptályogot okozhat.

Eközben a beteg gyógyszereket és vitaminkomplexeket szed, hogy teste gyorsabban felépüljön a beavatkozás után.

Táplálkozás lépi cisztában

Mikor lépciszta csökkent immunitás következtében a beteg elkezdhet betartani bizonyos étrendet. Jó, ha az étlapja több tápanyagot tartalmaz, például káliumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, B2-vitamint, C-vitamint, K-vitamint és másokat. Az egyik kötelező étel ebben az esetben a borsó, amely fehérjeforrás és kötőszövet.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!