Étvágy

Tartalomjegyzék:

Videó: Étvágy

Videó: Étvágy
Videó: Étvágy 2024, Március
Étvágy
Étvágy
Anonim

Az étvágyhiány leggyakrabban gyermekeknél jelentkezik, és mind fiziológiai, mind pszichológiai tényezőknek köszönhető. Ezt az állapotot nagyon körültekintően kell megközelíteni, mivel a következmények nagyon súlyosak lehetnek.

A gyermek étvágya születése első heteiben táplálkozik. Az étvágy növekedésének vagy csökkenésének okai különbözőek.

A legtöbb szülő aggódik, amikor gyermeke nem eszik eleget, és enni kényszeríti őket. Ez a lehető legrosszabb taktika, mivel más súlyosabb szövődményekhez vezethet.

Anorexia okai

Hirtelen étvágytalanság két fő okból következhet be - fiziológiai és pszichológiai.

Étvágytalanság akut betegségek, például a szájüreg, a légzőrendszer, a vérszegénység, a húgyúti fertőzések, a vese, akut vagy krónikus hasmenés és a hepatitis után fordulhatnak elő.

Kisebb gyermekeknél a fogzás egy olyan időszak is, amikor elveszíti étvágyát. Ezt követően azonban ismét felépült.

Botrány
Botrány

Nem ritkán az étvágyhiány a zavart pszichológiai egyensúly következménye. Gyermekeknél ideges reakcióként fordul elő a körülöttük lévő családi körülmények ellen.

A társadalmi elszigeteltség, az érzelmi stressz és a depresszió étvágytalanságot okoz. Ez az állapot fáradtság, irracionális félelem után hízik vagy dohányzik.

Ha az anya hipochondrikus és pedáns gyermekével szemben, akkor kinyithatja benne az ún idegesen étvágytalanság.

Az anorexia diagnózisa

Étvágytalanság esetén nagyon fontos, hogy a szülők mind a gyermekorvoshoz, mind a pszichoterapeutához forduljanak.

A kijelölt diagnosztikai vizsgálatok teljes vérkép, vizeletminták, mikrobiológiai vizsgálat, és ha szükséges, hasi ultrahang és biokémiai vizsgálatok.

A pszichoterapeutával folytatott konzultáció célja annak meghatározása, hogy a családi környezet miért okozza a pszichét és ezen keresztül az étvágyat.

Anorexia kezelése

Ha étvágytalanság fiziológiai rendellenesség eredménye, a kezelés az alapbetegségre irányul. A gyógyszerek alkalmazása mellett az orvosok a helyes étkezési szokások kialakítását is javasolják.

Változatos, fehérjében gazdag étrend ajánlott, valamint friss gyümölcsök és zöldségek. A cukorkát, a csokoládét és más édességeket a gyerekek kedvelik és kedvelik, de ezek az étvágyproblémák leggyakoribb okai.

A szénsavas italokat és az édesített gyümölcsleveket a lehető legnagyobb mértékben korlátozni kell. Az előnyös folyadék a kornak megfelelő mennyiségű víz.

Az egészséges táplálkozás
Az egészséges táplálkozás

Ha az anorexia a családi környezet zavart pszichés klímája után jelent meg, akkor szakemberrel való konzultáció ajánlott nemcsak az érintett gyermeknek, hanem az egész családjának is.

Amint az étkezéssel járó káros hatások tisztázódnak, meg kell szüntetni. Ez lehet szigorú étkezési idő vagy nem megfelelő környezet előírása, valamint a szülők hozzáállása az ételhez.

Ez nagyon fontos étvágytalanság legyőzni, mivel a normális étrend tartós hiánya anorexiához vezethet, ami viszont halálhoz vezethet.

Az étvágy helyreállítása mindkét esetben türelmet és kitartást igényel a szülők részéről. Gyermekük egészségével kapcsolatos aggodalmuk nagyon gyakran arra kényszerítik őket, hogy erőszakosan táplálják őket. Segítés helyett azonban ez tovább elidegeníti a gyermeket az ételtől.

Népi orvoslás étvágytalanság ellen

Egy csésze cickafarkfű tea, csipkebogyó és kamilla a népi orvoslás szerint helyreállíthatja az étvágyat. Ezt a főzetet naponta 3 alkalommal kell inni. Helyénvaló minden nap főétkezés előtt meginni egy főzet mentát, orbáncfűt és ánizsmagot.

Az étvágy serkentése érdekében a homeopátia azt javasolja, hogy kaprot, mentát, koriandert, ördögöt adjon az ételhez. Az ajánlott gyógynövények az üröm és a bogáncs.

Ajánlott: