Megnagyobbodott Faggyúmirigyek

Tartalomjegyzék:

Videó: Megnagyobbodott Faggyúmirigyek

Videó: Megnagyobbodott Faggyúmirigyek
Videó: Mit művel az agyban a sclerosis multiplex? - Pár perc neurológia 2024, Március
Megnagyobbodott Faggyúmirigyek
Megnagyobbodott Faggyúmirigyek
Anonim

A faggyúmirigyek megnagyobbodása vagy hiperplázia annak az állapotnak nevezzük, amelyben a test faggyát elválasztó mirigyei kibővültek. A megnagyobbodott mirigyekből a bőr és a haj láthatóan zsírosodik és pattanások képződnek.

A megnagyobbodott faggyúmirigyek gyakoribbak a férfiaknál. Sok apró, egyenetlen felületű és sárgás színű csomó található, amelyek főként a homlokán, a fején és az arcán találhatók.

A faggyúmirigyek megnagyobbodásának állapotát számos ok okozhatja - a napfény bőrre gyakorolt hosszú távú negatív hatásaitól a szervátültetésig.

A faggyúmirigyek megnagyobbodásának okai

A fő tényező, amelyet a szakemberek még mindig figyelembe vesznek, ami a faggyúmirigyek növekedéséhez vezet, a hormonális rendellenességek. Az androgén és a tesztoszteron hormonszintjének változása a faggyúmirigyek növekedéséhez vezet.

Az androgén hormon szintjének rendellenességei leggyakrabban öröklődnek. Az andorgének fontos szerepet játszanak a faggyú kialakulásában és a bőrön keresztüli normális szekréciójában. Ezenkívül kulcsfontosságú tényezők a faggyúmirigyek aktivitásának szabályozásában.

A tesztoszteron-rendellenességek főleg a pubertáskor jelentkeznek fiúknál, amikor faggyúmirigyeik megnőnek, és több faggyú választódik ki belőlük.

Okok arra hogy megnagyobbodott faggyúmirigyek lehetnek idegrendszeri betegségek, májbetegségek és túlsúly. A faggyúmirigyek aktivitását zsírokban és szénhidrátokban gazdag ételek fokozzák.

Bizonyos típusú szteroidokkal való visszaélés szintén okozhatja az állapotot.

A faggyúmirigyek megnagyobbodásának tünetei

A faggyúmirigyek megnagyobbodása
A faggyúmirigyek megnagyobbodása

A fő tünet, amely a faggyúmirigyek növekedését jelzi, a körülbelül 3 milliméter vastag kicsi pattanások megjelenése, amelyek középen homorúak. Leggyakrabban ezek a pattanások a homlokán és az arcán, néha a hónalj körül jelennek meg.

Ezekből a pattanásokból kinyomva a faggyú fehér folyadék formájában szabadul fel. Ha nem kezelik, akkor a pattanások továbbra is megjelennek.

Újabb jele megnagyobbodott faggyúmirigyek a haj és a bőr túlzott zsírosodása. Fényesen néznek ki, mintha olajjal kenték volna el őket.

Megnagyobbodott faggyúmirigyek diagnózisa

Az állapot, valamint a test rendellenességének diagnosztizálása érdekében szövettani vizsgálatot végeznek. Ez a tanulmány a faggyúmirigyek, szerkezetük és elhelyezkedésük megsértését mutatja. A kialakult pattanásokat is tanulmányozzák.

Megnagyobbodott faggyúmirigyek kezelése

Az egyik leghatékonyabb terápia a pattanások eltávolítására a faggyúmirigyek megnagyobbodása, a lézeres kezelés.

Ebben a legfeljebb fél óráig tartó eljárásban a képződményeket lézersugárral távolítják el. Az eltávolított pattanások helyén nem jelenik meg heg, és nem okoz kellemetlen kárt az arcban.

Pattanás
Pattanás

Az eljárás után a bőrt 10 napig fertőtlenítő kenőcsökkel és oldatokkal nyugtatják.

A kezelést elektrokoagulációval is elvégezhetjük. Ezzel a pattanásokat egy olyan eszköz segítségével távolítják el, amely nagyfrekvenciás áramot bocsát ki. Ezt az eljárást helyi érzéstelenítésben hajtják végre, és nem okoz archegeket sem.

Stimulálás után a formációk kéreghez jutnak, és 2 héten belül teljesen eltűnnek.

A rügyeket folyékony nitrogénnel is meg lehet égetni. Számos foglalkozás szükséges a teljes eltávolításhoz, de az eljárás nem fájdalmas.

A megnagyobbodott faggyúmirigyek kezelése után egy bizonyos ideig nem ajánlott a beteget napfénynek kitenni, még gyengének is.

Népi gyógyszer a megnagyobbodott faggyúmirigyek ellen

A népi gyógyászatban több olyan recept is létezik, amelyekkel a kellemetlen pattanások eltávolíthatók, ha bebizonyosodik, hogy ezek eredménye a faggyúmirigyek megnagyobbodása.

Az egyik receptben 1 fej sült hagymát és 30 milligramm szappant kell összekevernie. A hagymát pépesíteni kell, és hozzá kell adni szappant. A keveréket minden nap 20 percre a rügyekre helyezzük.

Egy másik eljáráshoz egyenlő részekre lesz szüksége mézre, tejfölre és sóra. A termékekből kenőcsöt kevernek, amelyet minden nap 30 percig kennek a formációkra.

A faggyúmirigyek megnagyobbodásának megelőzése

A legfontosabb dolog, amit az orvosok javasolnak, az az egészséges étrend betartása. Ez azt jelenti, hogy csökkenteni kell a zsíros és cukros ételeket. Másrészt növelni kell a gyümölcs- és zöldségfogyasztást, valamint a vízfogyasztást.

Ajánlott: