Szembetegségek

Tartalomjegyzék:

Videó: Szembetegségek

Videó: Szembetegségek
Videó: Leggyakoribb szembetegségek 2024, Március
Szembetegségek
Szembetegségek
Anonim

Szembetegségek a látásért felelős páros szervet érintő kellemetlen állapotok. Ezek a betegségek mindkét szemet és csak egyet érinthetnek. Mind a gyermekek, mind az idősek kiszolgáltatottak. Néha ezek az állapotok ártalmatlanok és gyorsan gyógyíthatók, máskor azonban visszafordíthatatlan látásvesztést okozhatnak. Ezért a legkisebb szemproblémának is ki kell kérnie szakember véleményét.

A szembetegségek tünetei

Szembetegségek nagyon különbözőek, ezért a tünetek palettáján keresztül nyilvánulnak meg. A legáltalánosabb esetben a legtöbb betegség olyan jelek révén sugallja magát, mint homályos látás, látásromlás, szemégés, irritáció, csípés, könnyezés, gurgulázás, fájdalom, vérzés és még sok más.

A szembetegségek okai

Ennek okai szembetegségek szintén nem jelentéktelenek. Ilyen fájdalmas állapot fordulhat elő rossz higiénia vagy rossz minőségű kozmetikumok használata esetén. Ne feledje, hogy a hosszan tartó sminkelés (különösen a sminkkel való alvás) negatívan befolyásolhatja nemcsak az arc bőrét, de még a szemét is.

További tényezők, amelyek fáradtsághoz és szemproblémákhoz vezetnek, a hosszan tartó tévénézés és a napi számítógéphasználat. Természetesen ez csak néhány oka a szembetegségeknek. Mivel a szem rendkívül kényes szerv, még jelentéktelennek tűnő trauma esetén is súlyosan károsodhatnak.

A genetikai teher önmagáért is beszél szembetegségek. A tudomány egybehangzó véleménye szerint a szemeket érintő betegségek egy része öröklődik.

Szembetegségek
Szembetegségek

A szembetegségek típusai

Az egyik leggyakoribb szembetegségek kötőhártya-gyulladás. Allergiás és vírusos lehet. Az allergiás kötőhártya-gyulladás általában egy másik allergia, például szezonális allergia (allergiás nátha) részeként jelentkezik. Olyan tünetei vannak, mint viszketés, könnyező szemek, égés, vizes váladék kiürülése az orrból és mások.

A vírusos kötőhártya-gyulladást vírusfertőzés okozza. Ebben az állapotban a kötőhártya gyulladása van, könnyezés és még sok más. Ha intézkedéseket hoznak, az állapot könnyen leküzdhető, de ha nem ellenőrzik, akkor vizuális problémákat okozhat.

Egy másik népszerű szembetegség a glaukóma. A látóideget károsító betegség tipikus példája. A glaukóma fő tünete a megnövekedett intraokuláris nyomás. Az egyszerű glaukómában fokozatos látászavar figyelhető meg, de mivel a változások lassan következnek be, a beteg alkalmazkodik hozzájuk. Itt az érdekes, hogy az állapot mindkét szemében másképp alakul.

A betegség, amelyet szintén nem szabad lebecsülni, az úgynevezett szürkehályog. A szürkehályog a szem átlátszó lencséjének homályosodása. Amikor ez a betegség megjelenni kezd, úgy tűnik, hogy a lencsét fagy borítja. Ugyanakkor a beteg kétszer látni kezd, és intoleranciája van a fényes fény ellen. A színek sötétnek tűnhetnek.

Szembetegségek
Szembetegségek

Az árpa néven ismert betegség az embereknél is nagyon gyakori. A szemhéj szekréciós mirigyeinek akut fertőzése. Hasonló jelenség figyelhető meg a szemhéj mirigyének elzáródásakor is.

A mirigy elzáródása esetén az általa képződött zsíros váladék egy kis bogyó megjelenését okozza, amely kifelé vagy befelé irányulhat a szem felé. Ez a képződés általában vörös és kissé fájdalmas. Ezzel együtt vannak olyan tünetek, mint a szemhéj helyi duzzanata, homályos látás, nyálkahártya váladék.

A szemet gyakran érintő egyéb állapotok a myopia és a hyperopia. A rövidlátás során a távolban történő látás romlik, vagyis az emberek nem látják tisztán a távolban lévő tárgyakat. A rövidlátás oka nem teljesen világos, de úgy gondolják, hogy bizonyos mértékben befolyásolják olyan tényezők, mint például a családtörténet, az olvasás közbeni testtartás, a hosszan tartó számítógép-használat, a kiegyensúlyozatlan étrend.

Távollátásban a kép a retina mögött alakul ki. A távollátó személyek nem tudnak egyértelműen a közeli tárgyakra koncentrálni. Ismert az úgynevezett szenilis myopia, amely 45-50 évnél idősebb embereknél figyelhető meg. Ezzel a lencse rugalmassága romlik.

A szembetegségek diagnosztizálása

Mint szembetegségek komolyan ronthatja a látást, e tünetek egy részének első megnyilvánulásakor jó szakember segítségét kérni. A szemész megkérdezi a beteget a szokatlan jelekről.

Szembetegségek
Szembetegségek

Ezután speciális berendezések segítségével megvizsgálja a szemeket a betegség pontos meghatározásához. Mindkét szem belsejét szemészeti készülékként is ismert eszközzel vizsgálják. Ha a diagnózis kétséges, más vizsgálatokat nem lehet elrendelni.

Szembetegségek kezelése

Az azonosított betegségtől és a beteg egyéni szükségleteitől függően kúrát kezdenek. A kezelés magában foglalhatja a szemcseppek vagy gélek használatát, valamint vitaminok és egyéb gyógyszerek szedését a szem aktivitásának fokozása érdekében.

A szakember javasolhatna alapvető gyakorlatok elvégzését is a látás javítása érdekében. Lehet, hogy szemüveget vagy lencsét kell viselnie. Súlyosabb esetekben műtétre van szükség, a szem korrekciója lézerrel végezhető.