Szárított Gyümölcsök - Egészség és öröm

Tartalomjegyzék:

Videó: Szárított Gyümölcsök - Egészség és öröm

Videó: Szárított Gyümölcsök - Egészség és öröm
Videó: Ismerkedj a természettel és a környezeteddel - Finom gyümölcsök az asztalon 2024, Március
Szárított Gyümölcsök - Egészség és öröm
Szárított Gyümölcsök - Egészség és öröm
Anonim

A szárított gyümölcs természetes választás a tél közepén, amikor kedvenc gyümölcseink hiányoznak a piacról. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, a szervezet rendkívül könnyen felszívódik és nagyon hasznos az egészségünk számára.

Végül, de nem utolsósorban, sok más finomsággal ellentétben, az aszalt gyümölcsök kis mennyiségű kalóriát tartalmaznak, kevesebb mint 300 kalóriát száz grammonként.

Adjon hozzá egy maroknyi nyarat a téli menüjéhez úgy, hogy az étkezések között elfogyaszt néhány aszalt szilvát vagy mazsolát.

Szárított gyümölcsök egy tálba
Szárított gyümölcsök egy tálba

Íme a legegészségesebb dehidratált gyümölcsök:

Szárított barack

Szárított barack
Szárított barack

A kínaiak már több mint 5000 éve termesztenek kajszibarackot. Az európaiak valamivel több mint 2000 évvel ezelőtt vezették be étlapjukba. A rómaiak örmény almának hívták. A sárgabarack nem túl gazdag vitaminokban, de nagy mennyiségű káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat és foszfort tartalmaz - még a frissnél is többet.

A szerves savak és a bennük lévő pektin segítenek megtisztítani a testet a nehézfémektől. A táplálkozási szakemberek sárgabarack fogyasztását vérszegénység, szív- és érrendszeri betegségek és látásromlás esetén javasolják. A magas rosttartalom javítja a gyomor és a gyomor-bél traktus munkáját.

A kajszibarack kiválasztásakor csak nagy, tiszta és közepesen kemény gyümölcsöket vegyen. Színük legyen lédús narancssárga, világos szürke árnyalatokkal.

Mazsolák
Mazsolák

Mazsolák

A dehidratált szőlő a legédesebb szárított gyümölcs. Az emberek már a régi idők óta ismerik a szőlőt. A Biblia szerint ez volt az első növény, amelyet az árvíz visszahúzódása után ültettek el. A mazsola erősen nyugtatóan hat az idegrendszerre. Kedvezően hatnak a tüdőre és a szívre is. A táplálkozási szakemberek általános tonikként és vérszegénység ellen javasolják őket. Erős antibakteriális hatásuk van. A bennük található oleanolsavnak köszönhető, amely gátolja a baktériumok szaporodását.

Szárított alma
Szárított alma

Mazsola vásárlásakor figyeljen arra, hogy mennyire tiszták. Feltétlenül mossa meg, majd áztassa őket egy pohár joghurtba, hogy fertőtlenítse őket. Törje össze egy vagy két szemcsét, és ellenőrizze, hogy vannak-e lárvák. Fordítson különös figyelmet a fehér mazsolára, mert a termelők gyakran kén-dioxiddal kezelik őket.

Aszalt szilva

Az aszalt szilva és a kajszibarack "első unokatestvérek". Ez a gyümölcs különösen jellemző régiónkra. Nemrégiben nem növekszik a népszerűségük. Gyakran ajánlják magas vérnyomásban szenvedőknek. A barackhoz hasonlóan a szilva is gazdag rostban.

Jótékonyan hatnak a gyomorra és javítják a bél perisztaltikáját. A bennük lévő káliumtartalom kétszer olyan magas, mint a banáné, ami nélkülözhetetlenné teszi a víz-só egyensúly fenntartását a szervezetben, és ezáltal javítja a veseműködést. Egészségesen befolyásolják a bőrt.

Az aszalt szilva vásárlásakor a gyümölcs megjelenése kritikus. Húsosaknak, kissé puhának és hajlékonyaknak kell lenniük, egyenletes fekete színnel kell rendelkezniük. Kerülje a sötétbarna színű gyümölcsöket, ez a nem megfelelő feldolgozás jele a szárítási folyamat során.

Ajánlott: