Miért Segít A Rost A Fogyásban?

Tartalomjegyzék:

Videó: Miért Segít A Rost A Fogyásban?

Videó: Miért Segít A Rost A Fogyásban?
Videó: Hogyan érj el sikereket a fogyásban? - Kovács Klaudia, a Duciforradalom írója segít 2024, Március
Miért Segít A Rost A Fogyásban?
Miért Segít A Rost A Fogyásban?
Anonim

Amikor megpróbálunk racionálisan és megfelelően étkezni, a megfelelő menü elkészítéséhez figyelembe vesszük a fehérje, zsír és szénhidrát mennyiségét. De gyakran elfelejtünk egy másik fontos elemet - rost. Miért olyan fontosak az étrendben, és miért van szükségük a testnek? Lássuk.

Hogyan működnek a szálak?

A rost olyan növényi rost (más néven cellulóz), amely nem biztosít energiát számunkra, és a szervezet nem tudja felszívni, ezért az élelmiszer- és italgyártók nem veszik figyelembe a rostot a táplálkozási információk felsorolásakor. De rendkívül fontosak a megfelelő táplálkozáshoz, különösen a fogyókúrás étrendeknél.

Élelmi rost két típusba sorolhatók:

- oldhatatlan - a gyomor-bél traktuson áthaladva nem változnak, csak vizet szívnak fel, miközben térfogatukat többször növelik. Ezek közé tartozik a cellulóz, a lignin és a lignán;

- oldható - kölcsönhatásba lépnek a vízzel és gélszerű anyagot képeznek. Ezek közé tartozik az inulin, a pektin és mások.

A hatékony fogyáshoz használják és mindkét típusú rostmert cselekvésük kiegészíti egymást. Az oldhatatlan rostok kitöltik a gyomrot és jóllakottság érzetet keltenek, ami lehetővé teszi az étkezés csökkentését. Az oldható anyagok megnehezítik a zsírok és szénhidrátok felszívódását, ami a felszívott kalóriák számának csökkenéséhez vezet.

Az oldható rostot a hasznos bél mikroflóra dolgozza fel, ezáltal egészségesen tartja és támogatja az emésztőrendszer stabil működését. A jó bélflóra garantálja az étel hasznos összetevőinek minőségi felszívódását a belekben, és ezáltal a szervezet jó anyagcseréjét.

A rost csökkenti az éhséget kiváltó hormonok termelését és normalizálja az ételek mozgását a belekben (bélmozgás). Ez segít elkerülni a túlevést és ellenőrizni a súlyát.

Műzli
Műzli

Oldható étkezési rost szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, így segít csökkenteni a hasi zsírt, amely az elhízás egyik legveszélyesebb típusa. További 10 gramm zöldség rost a napi étrendben a túlsúly kockázatát 3, 7% -kal csökkentik, szakértők becslése szerint.

Az oldhatatlan rost viszont olyan, mint egy "seprű" a bél számára. Megtisztítják a szervezetet a méreganyagoktól és méreganyagoktól, kiküszöbölik a duzzanatot és a székrekedést. Ez javítja a test tónusát és anyagcseréjét, erőt és energiát ad.

És egy másik előny: a rost nem tartalmaz kalóriát. Ugyanakkor a megfelelő feldolgozáshoz a testnek energiát kell fogyasztania - itt van a fitnesz belső formája.

Hogyan kell használni a rostot az étrendben?

Mint a legtöbb fogyókúrás módszer esetében, az étrend, csak növényi rostokban gazdag, nem elegendő a fogyáshoz és az eredmény fenntartásához. Figyelmet kell fordítani az általános egészségi állapotra, a normális étkezési szokásokra, az alvás minőségére és a fizikai aktivitásra is.

A napi étrend hozzáadásához a lehető legtöbb természetes növényi ételt kell fogyasztania. A friss gyümölcsök és diófélék gyakran drágábbak, mint a szokásos péksütemények, és az olcsó gabonafélék, bab és lencse elkészítése időbe telik, de segíthet a kiegyensúlyozott étrendben.

Oldhatatlan rost megtalálható kedvenc korpánkban, barnarizs receptekben, magvakban, lencseételekben, borsóban, teljes kiőrlésű gabonákban és diófélékben. Oldható rost található különféle zöldségekben, gyümölcsökben, zabpehelyben, lenmagban, fekete kenyérben és egyebekben.

Ha úgy dönt, hogy fogy a rost segítségével, akkor figyelnie kell:

- nyers és főtt zöldségek;

- teljes kiőrlésű pehely, müzli;

Rost fogyáshoz
Rost fogyáshoz

- zabpehely;

- zöldséges, babos vagy lencsés levesek;

- különféle zöldségekből és hüvelyesekből készült vegetáriánus pörköltek;

- magvakkal, gyümölcsökkel és gabonafélékkel készült saláták.

Ezenkívül a táplálkozási szakemberek azt tanácsolják, hogy brokkolival, salátával, sárgarépával, babgal vagy karfiollal fogyasszák az ételeket, ízesítsék őket hummussal vagy friss salsa-val, diófélékkel, gyümölcsöket adnak a sima joghurthoz cukor nélkül.

Mennyi rostra van szükséged naponta?

A táplálkozási szakemberek körülbelül 30 gramm rostot javasolnak naponta, de sajnos sokan el sem érjük a normák felét, csupán 10-15 grammot eszünk. Ezért olyan fontos a többit megszerezni, főleg amikor fogyni akarunk.

A rostok mindenkinek jók?

Nem, a rost nem egyformán hasznos mindenkinek. Hashajtó tulajdonságaik miatt hasmenés során ajánlott kerülni őket, fekélyek és terhesség esetén is kerülni kell őket. Ne feledje, hogy a rostot sok folyadékkal kell bevenni, különben egyszerűen eltömítheti a beleket, és ez nem vezet semmi jóhoz.

Lásd még egy rosttartalmú étrendet.

Ajánlott: