Hypomagnesaemia

Tartalomjegyzék:

Videó: Hypomagnesaemia

Videó: Hypomagnesaemia
Videó: Hypomagnesemia Fluid & Electrolytes Nursing Students Made so Easy NCLEX Review 2024, Március
Hypomagnesaemia
Hypomagnesaemia
Anonim

A magnézium a klorofill molekula fontos része. A szükséges napi bevitel 300 és 500 mg között van. A magnézium körülbelül 75% -át táplálék útján fogyasztják. Fontos tudni, hogy a kálium után a magnézium a második legfontosabb ásványi anyag az intracelluláris ásványok között.

A test magnéziumának körülbelül 60% -a a csontokban tárolódik. A vérplazma szerves része is. Megtalálható a szívben, a májban, az idegrendszerben és a vázizmokban is.

A magnézium nagyon fontos elem, mert szabályozza a neuromuszkuláris rendszer aktivitását és biztosítja az impulzusok normális áthaladását az idegrostok között. Számos enzimatikus reakcióban katalizátorként működik.

Enélkül a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréje nem valósulhat meg. A magnézium stabilizálja a vérlemezkéket, megakadályozva ezzel a trombózis kialakulását.

További nagyon fontos funkciók kapcsolódnak a vér lipidszintjének csökkentéséhez, a vesekő kialakulásának megakadályozásához, valamint a szívritmuszavarokhoz. Csökkenti a különféle anyagok toxicitását és felgyorsítja a máj regenerálódását. Jó antioxidáns aktivitással rendelkezik, és befolyásolja a férfiak termékenységét.

Amikor a magnézium veszteség nagyobb, mint a szervezetben bevitt mennyisége kialakul hypomagnesaemia. Veszélyes hiány akkor alakul ki, amikor a szervezet nem tudja pótolni a hiányzó magnéziumot a saját tartalékaiból. A hypomagnesaemiát általában kálium-, kalcium- és foszfáthiány kíséri.

Hal
Hal

A hypomagnesaemia okai

A hypomagnesaemia egyik fő oka az elégtelen táplálékfelvétel. Ez történhet a talaj vagy a víz magnéziumhiányával; kiegyensúlyozatlan étrend, amely kevés kalciumot tartalmaz, valamint zsírban, sóban és szénhidrátban gazdag. A fogyókúrás étrendek is provokálhatnak hypomagnesaemia.

Egyes gyomor-bélrendszeri betegségek szintén feloldódhatnak hypomagnesaemia. Ezek lehetnek a reszorpció zavara, a lisztérzékenység, a vékonybél reszekciója. Egy másik lehetőség a magnézium elvesztése a gyomor-bél traktusban, krónikus hányás, krónikus vastagbélgyulladás, Crohn-kór, krónikus hasmenés következtében.

Hypomagnesaemia a magnézium vese útján történő elvesztésével - akut veseelégtelenség, vese acidózis, hosszú távú diuretikumos kezelés és más módszerekkel is elérhető.

Egyes gyógyszerek és endokrin betegségek (hyperthyreosis, diabetes, hyperparathyreosis) szintén kiválthatják hypomagnesaemia. A hypomagnesaemia egyéb kevésbé gyakori okai: akut hasnyálmirigy-gyulladás, bőséges izzadás és súlyos égési sérülések, stressz, szívroham, szepszis, hipotermia.

A hypomagnesaemia tünetei

Ennek az állapotnak a leggyakoribb tünetei a gyors fáradtság, étvágytalanság, székrekedés, ingerlékenység, izomgörcsök, fejfájás, alvászavarok és koncentráció. Neurológiai tünetek, például depresszió, apátia, memória és koncentrációs problémák jelentkeznek. Súlyosabb esetekben hallucinációk, paranoia, sőt kóma is előfordulhat.

Jellemző hypomagnesaemia változtassa meg a viselkedését. Az általában nyugodt és magabiztos emberek pesszimistává és dühössé válnak.

Magnéziumforrások
Magnéziumforrások

A hypomagnesaemia diagnózisa

A hypomagnesaemia diagnosztizálásához meg kell határozni a 24 órás vizelet összes magnéziumát.

Hypomagnesaemia kezelése

Az enyhe eseteket korrigálni lehet az étrend változásával és a szájon át vagy intramuszkulárisan bevitt magnézium-kiegészítők bevonásával. A súlyosabb esetek hypomagnesaemia magnézium-szulfát intravénás bevitelével korrigálják.

A magnéziumban gazdag ételek zöld leveles zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák / árpa, korpa, fehér liszt /, diófélék, bab, hal. A hal kiváló magnéziumforrás, és a legjobb, ha zsírosabb halat választunk, amely számos más tápanyagot is tartalmaz.

Megfelelő magnéziumtartalmú fűszerek: menta, bazsalikom, paprika, citromfű és petrezselyem. A magnéziumot tartalmazó gyümölcsök avokádó, banán, mazsola és sárgabarack. A csapvíz és az italok, például a kávé és a kakaó nagyszerű magnéziumforrást jelentenek.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!