Ma Van Virágvasárnap

Videó: Ma Van Virágvasárnap

Videó: Ma Van Virágvasárnap
Videó: 2020-04-05-Ma van virágvasárnap 2024, Március
Ma Van Virágvasárnap
Ma Van Virágvasárnap
Anonim

Virágvasárnap egy mobil keresztény, vallási és nemzeti ünnep. Mind az ortodox, mind a katolikus és a protestáns egyházban ünneplik. Valahányszor egy héttel húsvét előtt esik, vasárnap, éppen Szent László napja után. Az ünnepet Vrabnitsa, Virágvasárnap, Vaja (Vaja), Kuklinden vagy Virágvasárnap néven is nevezik.

Idén Virágvasárnapot április 10-én ünnepelnek.

A húsvét előtti hetet nagyhétnek hívják. Virágvasárnap annak az első napja. Ebben Jézus Krisztus szamáron lép Jeruzsálembe, és az emberek nagy örömmel fogadják. Pálmaágakkal a kezükben köszöntenek.

Bulgáriában a fűzfát választották ennek az ünnepnek a képviselőjévé. Az éjjeli virrasztás előtti éjszakán és az éjjeli virrasztás során ezeket a gallyakat meggyújtják a templomban. Reggel adják a hívőknek. Tehát mindenki fűzfaágakat visz be a házába, amelyekből koszorút szőnek. Az ajtó előtt áll a gonosz, a tanulságok és a betegségek ellen. Hagyományosan a gumi a következő évben ég, amikor kicserélik a következőt.

Virágok
Virágok

Lázár napja és Virágvasárnap fő rituáléja a lazarus. Csak lányok gyakorolják, és a rítus egyfajta "beavatás" a szüzességben, a házasság előtti korban. Régen azt gondolták, hogy egy lány, akinek nem volt lustasza, nem vehet feleségül.

A lányok összegyűlnek, és minden lazar csoportnak elő kell adnia egy ciklust, és helyenként egy táncot, amely csak ezekre az ünnepekre jellemző. Valamikor a lányok rituáléjukkal ellátogattak a falu összes házába. A hagyományos jelentés az, hogy a lazárok minden otthonba hozzák rituális áldásukat a jólétért, valamint a legmélyebb álmok és vágyak teljesítéséért.

Bulgária egyes régióiban a "kumichene" rituálét gyakorolják. Összegyűlnek azok a fiatal lányok, akik már megünnepelték Lázár napjának előestéjét, és mindegyikük egy fűzfa gallyak glóriáját és egy különleges rituális kenyér "babát" hordoz. Mindez táblákra kerül, amelyeket egyidejűleg engednek a folyóba. Akinek a koszorú mindenki előtt lebeg, annak tulajdonosa "keresztanyává" válik, és otthonába vezeti a táncot.

Tavaszi ünnepek
Tavaszi ünnepek

Virágvasárnap névnapot ünnepelnek mindazok, akik a növények nevéből a virágok és származékaik nevét viselik. Bulgáriában a nők körülbelül tíz százalékát nevezik virágról. Ugyanannyi férfi van. A rangsor első helyeit a Tsvetelinával megismételt Tsvetana, valamint Margarita foglalja el.

Angel (ina), Biliana, Bozhura, Violeta, Varba, Verban, Varbinka, Gergin (a), Grozdan (k) a, Dalia, Dafina, Delia, Delyan (a), Dilyan (a), Detelin (a) szintén ünnepelnek), Elitsa, Elha, Jasmina, Zdravka, Zdravko, Jácint, Iva, Iglika, Kalin (a), Kamelia, Karamfil (k) a, Kitka, Latinka, Lily, Lila, Lilia, Lilyana, Laura, Lyulina, Margarita, Malina, Neva, Neven (a), Nezabravka, Ralitsa, Roza, Rosen, Rositsa, Temenuga, Trendafil (ka), Fidan (k), Tsveta, Tsvetan (a), Tsvetanka, Tsvetelin (a), Tsvetomir (a)), Tsvetoslav (a), Tsvyatko, Yavor (a), Yasen (a), Yasmina és még sokan mások. stb.

Bulgária északkeleti részén a virágvasárnap ünnepe emlékünnepségekkel jár. Úgy gondolják, hogy ezen a napon a halottak kijönnek a sírból, és azt követelik rokonaiktól, hogy hozzanak nekik valamit. Napfelkelte előtt a nők fűzfavesszőkkel és szénával a kezükben mennek a temetőbe. Tömjéneznek köménnyel, öntözik és az ágakat az emlékmű közelében helyezik el. Aztán ugyanitt felgyújtották a szénát.

A szigorú böjt ellenére virágvasárnap halak kerülnek az asztalra.

Ajánlott: