Színvakság - Mi Ez?

Videó: Színvakság - Mi Ez?

Videó: Színvakság - Mi Ez?
Videó: TANKCSAPDA - NINCSENEK SZAVAK (Official Music Video) 2024, Március
Színvakság - Mi Ez?
Színvakság - Mi Ez?
Anonim

A színvakság kifejezés szintén használható dyschromatopsia. Ez egy olyan rendellenesség, amely megakadályozza az összes szín megkülönböztetését.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy ez nem betegség, hanem egyszerűen az emberi látás rendellenessége. A színvakság szót gyakran helytelenül használják a színvakságra. A színvakság valójában a színvakság egyik fajtája.

A szóban forgó dyschromatopsia lehet veleszületett vagy szerzett. A szerzett színvakság atrófiás látóideg következtében vagy valamilyen betegség következtében jelentkezik. Nagyon ritkán a színvakság oka bármely gyógyszer túladagolása lehet.

Szemproblémák
Szemproblémák

Ami a veleszületett színvakságot illeti, itt egy kromoszóma mutációról beszélünk, amelyet a szülők csak génként hordozhatnak magukban. Más szavakkal, nagyon is lehetséges, hogy nem okoz problémát a különböző színek látása, de továbbadják a gént gyermeküknek.

Az ilyen kromoszóma mutáció hordozói általában nők. A férfiak azonban nagyobb valószínűséggel szenvednek színvakságtól, mint a szebbik nem.

Vakság
Vakság

A témával kapcsolatos tanulmányok bizonyítják, hogy 12 férfiből 1-nek nehézségei vannak a különböző színek észlelésével. Bár számos kísérletet tettek a színérzékelés javítására legalább bizonyos mértékben, a veleszületett színvakság ebben a szakaszban nem gyógyítható.

Dyschromatopsia
Dyschromatopsia

A szakértők két részre oszlanak - vannak, akik úgy gondolják, hogy ezek a fejlesztési kísérletek is eredménytelenek, mások remélik, hogy lehetőséget találnak a probléma megoldására.

A színvakság nemcsak veleszületett és szerzett lehet, hanem teljes vagy részleges is. A teljeset is hívják monokromatizmus és ez azt jelenti, hogy az a személy, aki szenved, nem lát, nem különbözteti meg egyes színeket - a szürke árnyalatainak tekinti őket. A teljes színvakság rendkívül ritka.

A másik típus - részleges - más néven ismert dikromatizmus. Ez a dikromatizmus abban nyilvánul meg, hogy nem lehet megkülönböztetni a három alapszín - kék, zöld és piros - egy részét vagy mindet. A megfelelő színnek már különböző nevei vannak, amelyeket az ember nem láthat. Ha nem különbözteti meg a kéket, akkor az orvostudományban tritanópiának hívják.

Ha a zöld szín nem különbözik egymástól, akkor a szakemberek deuteranópiának, ha pedig nem különböznek vörösnek, illetve protanópiának nevezik.

Ha meg szeretné tudni, hogy színvakságban szenved-e, akkor át kell esnie az úgynevezett teszteknek Ishihara teszteket végez.