Amikor A Paracetamol Káros Lehet

Videó: Amikor A Paracetamol Káros Lehet

Videó: Amikor A Paracetamol Káros Lehet
Videó: Мясников запретил принимать парацетамол при похмелье. Доктор Мясников @Россия 1 2024, Március
Amikor A Paracetamol Káros Lehet
Amikor A Paracetamol Káros Lehet
Anonim

A brit tanulmány szerint a paracetamol károsabb, mint korábban gondolták. A tanulmányt a Leedsi Egyetem szakemberei végezték, Philip Conahan professzor vezetésével. A tudósok elmagyarázzák, hogy a paracetamol ártalma azokra az emberekre vonatkozik, akik rendszeresen és sokáig fogyasztják. Ez a gyógyszer a világon a legkeresettebb fájdalomcsillapító a tanulmány szerint.

A tabletták különböző neveken találhatók - Efferalgan (Efferalgan), Doliprane (Doliprane) és mások. A tablettát biztonságosabbnak tekintik, mint az ópiátokat, amelyeket gyakran fájdalomcsillapítóként, valamint nem szteroid gyulladáscsökkentőként alkalmaznak. Régóta ismert, hogy a paracetamolfelesleg károsíthatja a májat.

A tudósok azonban most azt találták, hogy azok az emberek, akik naponta 3 grammot (azaz nagy adagokat) szednek, 63 százalékkal növelik a halálozás kockázatát. Az eredményeket hét tanulmány elemzése után érték el, amelyeket a világ különböző szakértői készítettek.

Kiderült, hogy a paracetamol rendszeres bevitele növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - ha hetente több mint 15 tablettát vesz be, ez a kockázat 68 százalékkal nő.

Tabletták
Tabletták

A gyomor és a belek is veszélyeztetettek a gyógyszer magas bevitele miatt - magyarázzák a tudósok. A vesebetegségek kockázata megduplázódik, ha az ember életében több mint 500 gramm paracetamolt vesznek be - állítja a tanulmány. Az elemzések eredményei azt mutatják, hogy az ártalmatlan fájdalomcsillapító veszélye sokkal nagyobb, mint azt az orvosi közösség elvárta - mondta Philip Conahan professzor.

A teljes tanulmány az Annals of The Rheumatic Diseases című folyóiratban jelent meg, és a Science is Avnir folyóiratban idézte.

A fogyasztók szerint ezek az eredmények senkit nem lephetnek meg, legkevésbé az egészségügyi szakembereket. Az egyes gyógyszerek betegtájékoztatójában hosszú a mellékhatások felsorolása, gyakran hosszabb, mint amire a tablettákat szedik. A paracetamol nem tűnik kivételnek.

Ajánlott: