Miért Bízunk Jobban A Barna Szemű Emberekben?

Videó: Miért Bízunk Jobban A Barna Szemű Emberekben?

Videó: Miért Bízunk Jobban A Barna Szemű Emberekben?
Videó: Az ukránok szó szerint belefulladnak a szemétbe 2024, Március
Miért Bízunk Jobban A Barna Szemű Emberekben?
Miért Bízunk Jobban A Barna Szemű Emberekben?
Anonim

A témával kapcsolatos kutatások szerint az ember arcának megjelenése fontos a társadalmi kapcsolatai és az emberek általi felfogása szempontjából. Kiderült, hogy az illető információt nyújt a megbízhatóság mértékéről, és ezáltal befolyásolja gazdasági, társadalmi és reproduktív sikereit.

Most egy új tanulmány arra a kérdésre próbál választ adni, hogy a férfiak és a nők arcalakja vagy a szem színe határozza-e meg a megbízhatóság mértékét.

A teszt résztvevőinek egy csoportjának értékelnie kellett észlelését a hímek és a nők jellemzői szerint.

Kiderült, hogy az önkéntesek többsége megbízhatóbbnak értékelte a barna szemű embereket, mint ezek a kék szemű férfiak és nők. Azt is elmondták, hogy jobban bíznak a lekerekített arcú, vastagabb ajkú és nagyobb állú férfiakban. A résztvevők azonban nem tudták megítélni a nőket az arcuk alakja alapján.

Bizalom
Bizalom

Végül annak megerősítésére, hogy a barna szemű emberek nagyobb bizalmat keltenek másokban, a kutatók újabb tesztet alkalmaztak. Ebben minden önkéntes képet kapott ugyanazon arcformájú, de eltérő szemszínű férfiakról. Itt azonban a résztvevők nem találtak különbséget a megbízhatóságban kizárólag a szem színe szerint.

Ez vezetett a tudósokhoz a kulcshoz, amelyből kiderül, hogy az arc alakja sokkal fontosabb, kerekségével, állával, ajkával, szemöldökével, amelyek inkább a barna szemű emberekre jellemzőek. Így férfiasabbnak és megbízhatóbbnak tartják őket.

A szerzők hozzáteszik, hogy a barna szemű nőket is megbízhatóbbnak tartották, de nem ugyanolyan mértékben, mint a férfiak.

Azonban továbbra is fennáll a kérdés, miért olyan gyakoriak a kék szemek Észak-Európában? Úgy gondolják, hogy ezeknél az egyéneknél a szexuális vonzalom hasznos a bizalom hiányának ellensúlyozásában. És még mindig sok férfi és nő karizmatikusnak tartja a könnyedebb szemű embereket.

Ajánlott: