D-vitamint Szedjen Depresszió és Pszichózis Esetén

Videó: D-vitamint Szedjen Depresszió és Pszichózis Esetén

Videó: D-vitamint Szedjen Depresszió és Pszichózis Esetén
Videó: Ezek segíthetnek a Depresszió megszűntetésében 2024, Március
D-vitamint Szedjen Depresszió és Pszichózis Esetén
D-vitamint Szedjen Depresszió és Pszichózis Esetén
Anonim

Egy új tanulmány szerint a szervezetben a D-vitamin hiánya csontritkuláshoz, angolkórhoz és súlyos depresszióhoz vezet. A tudósok megállapították, hogy az emberi test ősszel elveszíti a legértékesebb összetevőt, ami megmagyarázza az ebben a szezonban diagnosztizált súlyos depressziós állapotokat.

Emiatt az Európai Orvostudományi Központ azt ajánlja az embereknek, hogy az év utolsó négy hónapjában szedjenek D-vitamin-kiegészítőket. A fontos összetevőt általában közvetlen napsugárzásnak kitéve és bizonyos típusú olajos halak fogyasztásával nyerik, de az őszi és téli hónapokban a kapott mennyiség rendkívül kevés.

A D-vitamin-hiány az olyan csontbetegségek mellett, mint az angolkór és az oszteoporózis, izomszöveti problémákkal is jár. Emellett hiánya jelentősen csökkenti az agy dopaminellátását. A dopamin fontos szerepet játszik a hangulatban és az agy állapotában.

Az új tanulmány megállapításai csaknem 230 pszichopátiás rendellenességgel kezelt beteg és 160 mentálisan egészséges ember több éves kutatásán alapulnak. A tanulmányt a Nemzetközi Pszichiátriai Szövetség végzi, amelynek székhelye Milánóban található.

A kutatók megállapították, hogy szoros kapcsolat áll fenn az alacsony D-vitamin-szint és a magasabb negatív tünetek és depresszió között a pszichózisban szenvedők között. Hiánya könnyen társul csökkent verbális könnyedséggel és kognitív károsodással.

ételek D-vitaminnal
ételek D-vitaminnal

Kutatásaik következtetéseként a tudósok azt javasolják, hogy a D-vitamint kötelező összetevőként használják a pszichózisban szenvedők kezelésében, az elmebetegektől pedig megelőzésként kötelező kiegészítésként vegyék be az ilyen állapotok megelőzésére.

Azok az ételek, amelyek jelentős mennyiségű D-vitamint tartalmaznak, viszonylag kicsiek. Az élelmiszerek két kategóriája a fő forrás. Az egyik a csukamájolaj, ahol a koncentráció az olaj forrásaitól és feldolgozásának módjától függ. A másik kategória a tejtermékek. A tejet tekintik a D-vitamin fő forrásának, amelynek koncentrációja ismét a tej minőségétől és a feldolgozástól függ. A gyermekorvosok azt javasolják, hogy a kisgyermekek teljes tejet kapjanak, amely gazdag egy ilyen fontos vitaminban.

A legjobb lehetőség a vitamin ősszel és télen történő megszerzésére a tabletták. Az ajánlott adag nőknél 15 mikrogramm, férfiaknál 20 mikrogramm.

Ajánlott: