A Vasban Gazdag ételek Megvédenek Minket A Demenciától

Videó: A Vasban Gazdag ételek Megvédenek Minket A Demenciától

Videó: A Vasban Gazdag ételek Megvédenek Minket A Demenciától
Videó: Céklakúra. A cékláról pár mondatban. 2024, Március
A Vasban Gazdag ételek Megvédenek Minket A Demenciától
A Vasban Gazdag ételek Megvédenek Minket A Demenciától
Anonim

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy az emberi vér alacsony vasszintje nemcsak vérszegénységhez (vörösvértest-hiány és a vér hemoglobinja) vezet, hanem növeli a demencia kockázatát is.

Általánosságban elmondható, hogy ez egy olyan állapot, amelyben romlik az egyén mentális képességei, romlik a koncentráció és általános az emberi kognitív képességek hanyatlása.

A Kaliforniai Egyetem kutatói 552 70 és 79 éves embert vizsgáltak 11 év alatt. Különböző feladatok megoldásával kellett részt venniük a vizsgálat során a memória és a gondolkodás különböző tesztjeiben.

Midi
Midi

Fontos megjegyezni, hogy a vizsgálat kezdetén ezek az emberek épelméjűek voltak és nem szenvedtek demenciában, de közel 400-annál vérszegénységet diagnosztizáltak.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak az önkénteseknek, akiknek vörösvértesthiányuk volt, hajlamosak voltak a demenciára és nagyobb a kockázatuk. A tanulmány azt is jelzi, hogy ezeknél az embereknél a kognitív károsodás kockázata akár 41% -kal magasabb.

A szakértők logikusnak találják a vérszegénység és a demencia közötti kapcsolatot, mert a vérszegénység a rossz egészségi állapot jelzője. Ennek eredményeként alacsony az oxigénszint, ami viszont csökkentheti az egyén memóriáját és gondolkodási képességeit, károsíthatja az agy idegsejtjeit.

vörös vérsejtek
vörös vérsejtek

A vasban gazdag ételek fogyasztása azonban megakadályozhatja a vashiányos vérszegénység kialakulását. Ennek oka a vashiány, és ezért az alacsony hemoglobin termelés.

A vörös hús, hal és kagyló gyakori fogyasztása ajánlott. Hasznosak az olyan ételek is, mint a spenót, tofu, lencse, bab, szója, csicseriborsó, szárított gyümölcsök - aszalt szilva, mazsola és sárgabarack, valamint vasban gazdag gabonafélék.

A demencia kialakulásának fő okai az agy véráramlásának károsodásával járnak, ami oxigénhiányt eredményez. Ezért a szakértők úgy vélik, hogy az egészséges életmód és az étrend jelentősen hozzájárulhat az agy jólétéhez. És mindezt dohányfüst nélkül.

Ajánlott: