A Here Torziója

Tartalomjegyzék:

A Here Torziója
A Here Torziója
Anonim

A herék a hím ivarmirigyek, amelyek a tesztoszteront és a spermiumot termelik. Ovális alakúak, kissé megnyúltak és lapítottak. A herezacskónak nevezett bőr vékony hajtásában helyezkednek el.

A heréket vastag héj borítja. Szerkezetük töredékes, és mindegyik szakasz több, egymásba kapcsolt, labirintust alkotó csatornát tartalmaz.

A here torziója olyan sürgősségi orvosi állapot, amelyben a herék a hossztengelye mentén forognak, aminek következtében a spermatikus zsinór megcsavarodik. A spermatikus zsinórban közvetlenül a vas deferens, az idegek és az erek találhatók. Torzióban a herék vérellátásának súlyos megzavarása van, ami nagyon veszélyes.

Azonnal segítséget kell kérni szakembertől, sőt a sürgősségi műtét kinevezését is, mert ellenkező esetben a szöveti nekrózis és a sorvadásos here elvesztését követi. A here torziója rendkívül fájdalmas, és leggyakrabban a 9 és 14 év közötti fiúknál tapasztalható.

Attól függően, hogy a herék torziója hol történt, a torziónak két fő formája van. Az elsőt supravaginálisnak nevezik, és akkor fordul elő, amikor a herék és annak hüvelye maga a spermatikus zsinór körül forog. A másodikat intravaginálisnak nevezik, és azt jelenti, hogy a herék elfordultak a héjában.

A here torziójának okai

Ennek okai és kockázati tényezői különbözőek here torzió. Ezek közül a leggyakoribbak az olyan sportok, mint a foci, a súlyemelés, a birkózás. A herék, a spermatikus kötél vagy a membránok veleszületett rendellenességei szintén kockázati tényezőnek számítanak.

Az ágyék sérülései, a korábbi torzió is okot okozhat. A nagyobb hereméret egy másik kockázati tényező. Mint említettük, az életkor tényező lehet, mert a betegség legtöbb esete fiatal fiúknál fordul elő.

A here torziójának tünetei

A torziós esetek többségében a bal herét érinti, mert anatómiailag alacsonyabban helyezkedik el, és spermatikus zsinórja hosszabb. A fő panasz ebben az állapotban a fájdalom.

Ez hirtelen jelentkezik, leginkább az érintett herében érződik, és az alsó gyomorba költözhet. A fájdalom lövöldöz, és időnként alábbhagy. Az érintett rész herezacskója kisimult, színe mélyvörös. Érintéskor súlyos fájdalom van.

A herék torzióját kísérő egyéb tünetek a súlyos hányinger és hányás, a láb mozgásképtelensége az érintett oldalon. A hőmérséklet magas.

A here torziója
A here torziója

A here torziójának diagnosztizálása

A férfi urogenitális rendszer minden betegségét és problémáját szakember - urológus kezeli. A here torziója nemcsak nagyon fájdalmas, hanem vészhelyzet is, amelyben a fiú diagnosztizált tünetei és a fizikális vizsgálat alapján állapítják meg a helyes diagnózist. Az orvos megnagyobbodott herét és súlyos fájdalmat, folyadékot vagy vért érez a herezacskóban, hasi fájdalmat.

Néhány további vizsgálatra, például vérvizsgálatra, vizeletvizsgálatra és ultrahangra lehet szükség.

A here torziójának kezelése

Ha a torzió kezdetének első hat részében diagnosztizálják, akkor az érintett herék megmentésének esélye szinte biztos. Minél inkább nő a diagnózis és a kezelés nélküli idő, annál kisebb az esély. A hatodiktól a tizenkettedik részig az esély 70% -ra, a tizenkettedik rész után pedig az esély 20% -ra csökken.

A sürgősségi műtét az egyetlen módja a betegség kezelésének. Amikor a csavart here megmaradhat, a csavarodást műtéttel eltávolítják, és a herét a herezacskóhoz rögzítik. A másik herék elcsavarodásának elkerülése érdekében az is rögzül.

Azokban az esetekben, amikor a herét nem lehet megmenteni, eltávolítjuk. Ha a gyermeket korán diagnosztizálják, az urológus kézi manipulációval kijavíthatja a problémát a torzió kijavításával. Csak helyi érzéstelenítést végeznek erre a célra.

Bizonyos esetekben szórványosan figyelhető meg here torzió. Itt is a herét kell rögzíteni a herezacskóhoz, mert a teljes torzió és a herék elvesztésének kockázata valós.

A műtét után a fiúnak egy kis időt kell töltenie az ágyban, és ideiglenesen le kell állítania minden sporttevékenységet.

A here torziójának következményei

Két legsúlyosabb szövődmény okozhatja here torzió. Az első, amint az már világossá vált, az érintett herék elvesztése a helyrehozhatatlan károsodás következtében. A súlyosabb szövődmény a termékenység csökkenése. Ha a kezelést késik, a sérült here a sperma minőségének romlását okozhatja.

Sajnos nincs konkrét intézkedés ennek az állapotnak a megakadályozására. A here torziója elsősorban a térség anatómiai jellemzőinek köszönhető, és a megelőzés nem lehetséges. Jó azonban elkerülni a túl éles mozdulatokat és sérüléseket a területen.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: