Honnan Tudjuk, Hogy A Cicánk Beteg?

Tartalomjegyzék:

Videó: Honnan Tudjuk, Hogy A Cicánk Beteg?

Videó: Honnan Tudjuk, Hogy A Cicánk Beteg?
Videó: ОГОХ БУЛИНГ УЗБЕКИСТОНДА СОВУК ВА ЁГИНГАРЧИЛИК БОШЛАНАДИ ... 2024, Március
Honnan Tudjuk, Hogy A Cicánk Beteg?
Honnan Tudjuk, Hogy A Cicánk Beteg?
Anonim

A macskák nagyon áthatolhatatlanok lehetnek, amikor belső állapotukról van szó. Amíg nem is értjük, mi történik, a betegség folyamata olyan szakaszba juthatott, hogy már késő. Minden macskatulajdonosnak éberen kell figyelnie a kellemetlenség legkisebb jeleire is - senki más nem vállalja ezt a feladatot. Ne hagyja figyelmen kívül a macska testbeszédét, hanem váljon szakértővé.

1. Viselkedés

A beteg macska valószínűleg egyedül fogja keresni a legsötétebb és legrejtettebb helyet, ahol elbújhat és szenvedhet. Ott a lehető legnagyobb mértékben zsugorodik és alábbhagy. A betegség miatt a macskák elfelejtik higiéniai szokásaikat, és nem tisztítják meg magukat. Ne tévesszen meg dorombolást! Ez nem mindig az elégedettség jele - az írástudók az öngyógyítás technikájaként is használják. A légzési nehézség felfelé feszített fejjel nyilvánul meg, mintha az állat megpróbálná lélegezni. Ami az idegrendszer rendellenességeit illeti, görcsök, rendellenes mozgások, falakba ütközések stb.

2. Evés, ivás, vizelés, ürítés

Macskatulajdonosként napi szinten ellenőriznie kell kedvence étvágyát, WC-szokásait és vízfogyasztását. A macskák étvágyhiánya az első riasztási jel a macska betegség kialakulásához. Egyes betegségek tüneteként azonban megnövekedhet a szomjúság és az étvágy - például a macskák cukorbetegsége. A gyakori vizeletürítés, a macska WC-ből való kitolás és a kijutás a húgyúti fertőzésekre és veseelégtelenségre utal. A vizelési képtelenség életveszélyes állapot, gyakori a macskáknál.

3. Hányás

A közelmúltban elfogyasztott élelmiszerek visszatérése (regurgitáció) számos állapot jele lehet. A részben őrölt anyagok hányása viszont mérgezéssel, bélelzáródással és másokkal jár. Meg kell különböztetni a szőrgömb szokásos hányását az egészségtelentől - kezdőként, ha az állat 2 nap alatt többször is hány, akkor ideje lehet felkeresni az állatorvost.

4. Hasmenés, székrekedés

Mindkét állapot nemkívánatos és életveszélyes. A legtöbb esetben az egyszeri hasmenés nem okoz aggodalomra adott stressz és bizonyos típusú ételekkel szembeni érzékenység következtében. Más okok, például a belső paraziták, fertőzések, mérgezések, azonban orvosi segítséget kérnek. A hányásos véres vagy vizes hasmenés sürgős beavatkozást igényel. Amikor a macskának székrekedése van, gyakran hosszú ideig megerőlteti és nyávog a székletürítés közben, a széklet nem teljes és nagyon nehéz.

5. Köhögés

Macska köhögés lehet a cica betegségei, ideértve az idegen testek belépését a légutakba, a szőrgömbök, allergiák, asztma, daganatok, szívbetegségek, tüdőgyulladás és számos fertőző betegség macskákon történő kiutasítását. Ha a tünet több mint egy napig tart, azonnal forduljon állatorvoshoz. Hívjon mentőt tartós köhögés esetén, ami légzési nehézséget jelent, különösen, ha az íny zúzódása kíséri.

6. Az íny színe

Figyelje a cica ínyét a betegség jeleire
Figyelje a cica ínyét a betegség jeleire

Ha az írás lehetővé teszi az orr ilyen érintését, próbálja meg ellenőrizni az íny színét - ez képet adhat arról, mi történik az állat testében. Egészséges állatokban sötét rózsaszínűek és nyomás után gyorsan visszanyerik színüket (a diagnosztikai módszert kapilláris feltöltési időnek vagy BNA-nak hívják). A macskák vérszegénysége halvány ínyekkel és megemelkedett BHC-vel, a sárga íny sárgasággal és májkárosodással, az élénkvörös íny pedig szén-monoxid-mérgezéssel vagy túlmelegedéssel jár. Ha szétszórt piros pontokat észlel, akkor valószínűleg a véralvadás problémája. A kékes árnyalatok oxigénhiánnyal járnak. A szájüreg fertőzései rossz lehellettel és fájdalommal jelentkeznek, amikor megérinti az ínyívet. Ezek mások a macskák betegségének jelei.

7. Testhőmérséklet

Elektronikus rektális hőmérőre van szüksége a macska testhőmérsékletének méréséhez. Kenje meg a hegyét, és hatoljon be 2-3 centiméterrel a végbélbe, majd érintse meg a felső falhoz. Várja meg, amíg a sípolás jelzi a mérés végét. A macska normál testhőmérséklete 38-39 fok körül mozog, és minden 0,5 fok feletti változás önmagában okot jelent az állatorvos felkeresésére, mert ez arra utal betegség a macskában.

Ajánlott: